Hírlevél

Bemutatkozás

Liszi-Fekete Gabriella vagyok, az Anyasüti termékek megálmodója, fejlesztője és gyártója.

Kérdés esetén írj nekem e-mailt: anyasutilisztek@gmail.com

Mi az Anyasüti?

Az Anyasüti Magyarországon az első és egyetlen babáknak és gyermekeknek készült 100% natúr, természetes, adalékmentes, paleo, vegan és gluténmentes termékcsaládja, alternatív alapanyagokból készítve.

Tudj meg többet róla a képre kattintva.

Anyasüti büszkeségei

Mutasd, milyen Anyasütit készítetettél!

A beküldött fotóddal automatikusan részt veszel a havi ajándékcsomag sorsoláson!

Részletekért kattints ide!

Kapcsolódó kép

Allergénmentes

Egyszerűen, akár a gyermekeddel együtt is elkészíthető natúr nasik és köztes étkezésre szánt finomságok alapanyagai a bolti késztermékek helyett.

Próbáld ki, ha Neked is fontos a tiszta, adalékmentes hozzátáplálás, egyszerűen elkészíthető alapanyagokból.

gluténmentes               gabonamentes

tejmentes                   édesítésmentes

sómentes                       szójamentes

adalékmentes              színezékmentes

tartósítómentes           ízfokozómentes

maglisztmentes          burgonyamentes

hozzáadott rosttól mentes

térfogatnövelőtől mentes

100% natúr és természetes

Összetevők

Az Anyasüti lisztek készülhettek volna "hagyományosabb" alapanyagokból, ha a marketing, a felpörgetés, a minél könnyebb elfogadás a cél. De nekem feltett szándékom volt, hogy valóban jót alkossak, azzal a tudással magam mögött, amit az évek során a reform alapanyagokról magamba szívtam.Bár minden csak relatív, mert a kókuszliszt, manióka liszt, tápióka keményítő és a malanga liszt csak nekünk egzotikusak, Dél-Amerika, Ázsia mindennapi táplálékai, mind a növények, mind a lisztjük.

Használhattam volna lisztet rizsből, hajdinából, kukoricából, kölesből, burgonyából, zabból, szójából, sárgaborsóból, csicseriborsóból, olajos magok lisztjeiből és még sorolhatnám. Valami sokkal ismertebb alapanyagból. De én olyanból szerettem volna, ami leginkább megfelel a "mindenmentes" elképzelésnek. Szóval, hogy ne csak gluténmentes, adalékmentes legyen, hanem a lehető legjobban megfeleljen valódi tápláléknak, kompromisszumok nélkül.

 


Ezek az ismertebb lisztek ugyan gluténmentesek, de egytől-egyig mindben van és/vagy szaponin, lektin, fitát, fitin nevű mikroösszetevő. A fitát és fitin úgynevezett antitápanyagok, amelyek kelát (szerves) formában kötődve gátolhatják az ásványi anyagok felszívódását a szervezetben, leginkább a vasra, cinkre, magnéziumra, kálciumra vannak hatással. A vaspótlás és a vas- szint eleve sok babánál problémás. A fitinsav tehát megkötheti az ásványi anyagokat a belekben, mielőtt azok felszívódhatnának és befolyásolja az emésztő enzimeket. A fitátok csökkentik a keményítők, fehérjék és zsírok emészthetőségét. A szaponin és a lektin szintén a tápanyag felszívódást gátolják, mellette fokozzák a bél áteresztő képességét is, szóval még inkább kerülendők. A szaponin a babfélékben, borsóban, burgonyában az a "szappanképző" anyag, ami főzés közben a habzást okozza a főzővíz, vagy leves tetején.

Ezek az antitápanyagok azért vannak a növények összetevőjében, hogy azok védekezni tudjanak a kártevők ellen és ne legyenek kívánatos táplálékok azok számára.

 

Köztudott tény, hogy a babák áteresztő bélrendszerrel születnek, amely kb. 1-2 éves korukig fennáll. Egyáltalán nem szerencsés fokozni ezt a helyzetet. Az áteresztő bél azt jelenti, hogy bekerülnek mikron méretű emésztetlen tápanyag részecskék a vérkeringésbe, ezáltal szerveinkbe, szöveteinkbe és ott immunválaszt válthatnak ki. Mindezek fokozhatják az autoimmun betegségeket, szervezet szintű gyulladásokat, egyszerű hétköznapi betegségekre való hajlamot, hisz gyengítik az immunrendszert. De kialakulhatnak tápanyag-allergiák, pollenallergiák, érzékenységek, intoleranciák ennek következtében.

A fitát és a fitin egy része hő hatására elbomlik, vagy áztatással is csökken, de a lektin és a szaponin hőálló, nem bomlik le, benne maradnak az ételben. Így csak azzal lehet kivédeni a hatásukat, ha korlátozzuk a fogyasztásukat és igyekszünk figyelni arra, hogy összességében ne jelentsék ezek a féle tápanyagok az alapélelmezés részét. Az emberi szervezet nem tudja lebontani ezeket az anyagokat, a glutént sem. Mindezek mellett már nem is részletezném a glutén ugyanilyen hatásait a szervezetünkre, amit napi szinten fogyasztunk a búzakenyérrel...

Meg ne ijedj, nem pánikot kelteni szeretnék, nem teszel óriási bajt, ha olykor kap a gyermeked ezekből a növényekből. De napi szintű fogyasztásra vagy a hozzátáplálás kezdetéhez a modern táplálkozástudomány szerint ezek nem szerencsés választások. Tehát ne alapozzunk ebből készült kenyerekre, süteményekre, köretekre, főételekre egy táplálást és táplálkozást. Ezek közül az antinutriensek közül a lektin és a szaponin a problémásabb, hisz az biztosan nem bomlik le hőzekezés hatására sem. (ez van a burgonyában, paradicsomban, paprikában, padlizsánban is, hogy ne csak a gabonákat nézzük).

Ezekből a (gluténmentes) gabonákból és növényekből gyakorta készülnek ételek, köztes fogások a babáknak a teljes növény vagy a lisztje formájában.

 

Nem fokozni szerettem volna ezen anyagok halmozódását, hanem találni valami olyat, amely ellensúlyozza ezeket.

 

Többek között az is meggyőző számomra, hogy a gyökérnövények fogyaszthatók az autoimmun protokollban is, mert nem tartalmaznak az immunrendszerre nézve káros anyagokat, nem lobbantják be a szervezet-szintű gyulladásokat és ma már számos kutatási anyag elérhető a modern táplálkozástudományt taglalva, amely ezek kiválóságára mutat rá.

Így lettek az alapos gondossággal kiválasztott összetevők az Anyasüti termékcsalád alkotói. Paleos szemléletünk szerint és a témában található szakmai megjelenések és kutatási információk megismerése után ez a mi elképzelésünk a "mindenmentességről". Ettől Neked még lehet más gondolatod erről. Olyan sokféle megközelítése lehet ugyanazon dolognak.

 

A kiválasztott alapanyagoknak köszönhetően minden termék mentes az alábbiaktól:
glutén, tej, cukor, szója, édesítő, adalék, színezék, tartósító, ízfokozó, magliszt, hozzáadott rost, gabona, álgabona, élesztő, burgonya, só, térfogatnövelő, fitin, fitát, szaponin, lektin.



A termékcsalád bővülése esetén is, maradva meggyőződésünk mellett, szintén az autoimmun protokoll alapvetéseit fogjuk figyelembe venni. Nem csak azért, hogy a hagyományosan táplálkozó családok asztalára is varázsoljunk kicsit a "mentes" alapanyagokból, hanem azért is, mert termékeink sok betegséggel küzdő gyermek és szüleik számára jelentenek megoldást, nem csak az allergiák, érzékenységek, hanem a neurológiai, fejlődési, stb. betegségeket is figyelembe véve. Ők nem szabad döntésükből választották ezt az utat. Kicsit az élet vezette rá őket.

 

Ha kíváncsi vagy rá, itt részletesen megismerheted az egyes összetevőket.

Malanga

Manióka

Nyílgyökér liszt

Kókuszliszt

Gesztenyeliszt

 

(hamarosan folytatom...)

 

 

Honlap készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.