Hírlevél

Facebook

Bemutatkozás

Liszi-Fekete Gabriella vagyok, az Anyasüti termékek megálmodója, fejlesztője és gyártója.

Kérdés esetén írj nekem e-mailt: anyasutilisztek@gmail.com

Mi az Anyasüti?

Az Anyasüti Magyarországon az első és egyetlen babáknak és gyermekeknek készült 100% natúr, természetes, adalékmentes, paleo, vegan és gluténmentes termékcsaládja, alternatív alapanyagokból készítve.

Tudj meg többet róla a képre kattintva.

Allergénmentes

Egyszerűen, akár a gyermekeddel együtt is elkészíthető natúr nasik és köztes étkezésre szánt finomságok alapanyagai a bolti késztermékek helyett.

Próbáld ki, ha Neked is fontos a tiszta, adalékmentes hozzátáplálás, egyszerűen elkészíthető alapanyagokból.

gluténmentes               gabonamentes

tejmentes                   édesítésmentes

sómentes                       szójamentes

adalékmentes              színezékmentes

tartósítómentes           ízfokozómentes

maglisztmentes          burgonyamentes

hozzáadott rosttól mentes

térfogatnövelőtől mentes

100% natúr és természetes

Anyasüti vásárlás

TE IS MENTES NASIT ADNÁL GYERMEKEDNEK?

RENDELD HÁZHOZ GYÁRTÓI KEDVEZMÉNYES ÁRON ITT!

 

Összetevők

Az Anyasüti lisztek készülhettek volna "hagyományosabb" alapanyagokból, ha a marketing, a felpörgetés, a minél könnyebb elfogadás a cél. De nekem feltett szándékom volt, hogy valóban jót alkossak, azzal a tudással magam mögött, amit az évek során a reform alapanyagokról magamba szívtam.Bár minden csak relatív, mert a kókuszliszt, manióka liszt, tápióka keményítő és a malanga liszt csak nekünk egzotikusak, Dél-Amerika, Ázsia mindennapi táplálékai, mind a növények, mind a lisztjük.

Használhattam volna lisztet rizsből, hajdinából, kukoricából, kölesből, burgonyából, zabból, szójából, sárgaborsóból, csicseriborsóból, olajos magok lisztjeiből és még sorolhatnám. Valami sokkal ismertebb alapanyagból. De én olyanból szerettem volna, ami leginkább megfelel a "mindenmentes" elképzelésnek. Szóval, hogy ne csak gluténmentes, adalékmentes legyen, hanem a lehető legjobban megfeleljen valódi tápláléknak, kompromisszumok nélkül.

 


Ezek az ismertebb lisztek ugyan gluténmentesek, de egytől-egyig mindben van és/vagy szaponin, lektin, fitát, fitin nevű mikroösszetevő. A fitát és fitin úgynevezett antitápanyagok, amelyek kelát (szerves) formában kötődve gátolhatják az ásványi anyagok felszívódását a szervezetben, leginkább a vasra, cinkre, magnéziumra, kálciumra vannak hatással. A vaspótlás és a vas- szint eleve sok babánál problémás. A fitinsav tehát megkötheti az ásványi anyagokat a belekben, mielőtt azok felszívódhatnának és befolyásolja az emésztő enzimeket. A fitátok csökkentik a keményítők, fehérjék és zsírok emészthetőségét. A szaponin és a lektin szintén a tápanyag felszívódást gátolják, mellette fokozzák a bél áteresztő képességét is, szóval még inkább kerülendők. A szaponin a babfélékben, borsóban, burgonyában az a "szappanképző" anyag, ami főzés közben a habzást okozza a főzővíz, vagy leves tetején.

Ezek az antitápanyagok azért vannak a növények összetevőjében, hogy azok védekezni tudjanak a kártevők ellen és ne legyenek kívánatos táplálékok azok számára.

 

Köztudott tény, hogy a babák áteresztő bélrendszerrel születnek, amely kb. 1-2 éves korukig fennáll. Egyáltalán nem szerencsés fokozni ezt a helyzetet. Az áteresztő bél azt jelenti, hogy bekerülnek mikron méretű emésztetlen tápanyag részecskék a vérkeringésbe, ezáltal szerveinkbe, szöveteinkbe és ott immunválaszt válthatnak ki. Mindezek fokozhatják az autoimmun betegségeket, szervezet szintű gyulladásokat, egyszerű hétköznapi betegségekre való hajlamot, hisz gyengítik az immunrendszert. De kialakulhatnak tápanyag-allergiák, pollenallergiák, érzékenységek, intoleranciák ennek következtében.

A fitát és a fitin egy része hő hatására elbomlik, vagy áztatással is csökken, de a lektin és a szaponin hőálló, nem bomlik le, benne maradnak az ételben. Így csak azzal lehet kivédeni a hatásukat, ha korlátozzuk a fogyasztásukat és igyekszünk figyelni arra, hogy összességében ne jelentsék ezek a féle tápanyagok az alapélelmezés részét. Az emberi szervezet nem tudja lebontani ezeket az anyagokat, a glutént sem. Mindezek mellett már nem is részletezném a glutén ugyanilyen hatásait a szervezetünkre, amit napi szinten fogyasztunk a búzakenyérrel...

Meg ne ijedj, nem pánikot kelteni szeretnék, nem teszel óriási bajt, ha olykor kap a gyermeked ezekből a növényekből. De napi szintű fogyasztásra vagy a hozzátáplálás kezdetéhez a modern táplálkozástudomány szerint ezek nem szerencsés választások. Tehát ne alapozzunk ebből készült kenyerekre, süteményekre, köretekre, főételekre egy táplálást és táplálkozást. Ezek közül az antinutriensek közül a lektin és a szaponin a problémásabb, hisz az biztosan nem bomlik le hőzekezés hatására sem. (ez van a burgonyában, paradicsomban, paprikában, padlizsánban is, hogy ne csak a gabonákat nézzük).

Ezekből a (gluténmentes) gabonákból és növényekből gyakorta készülnek ételek, köztes fogások a babáknak a teljes növény vagy a lisztje formájában.

 

Nem fokozni szerettem volna ezen anyagok halmozódását, hanem találni valami olyat, amely ellensúlyozza ezeket.

 

Többek között az is meggyőző számomra, hogy a gyökérnövények fogyaszthatók az autoimmun protokollban is, mert nem tartalmaznak az immunrendszerre nézve káros anyagokat, nem lobbantják be a szervezet-szintű gyulladásokat és ma már számos kutatási anyag elérhető a modern táplálkozástudományt taglalva, amely ezek kiválóságára mutat rá.

Így lettek az alapos gondossággal kiválasztott összetevők az Anyasüti termékcsalád alkotói. Paleos szemléletünk szerint és a témában található szakmai megjelenések és kutatási információk megismerése után ez a mi elképzelésünk a "mindenmentességről". Ettől Neked még lehet más gondolatod erről. Olyan sokféle megközelítése lehet ugyanazon dolognak.

 

A kiválasztott alapanyagoknak köszönhetően minden termék mentes az alábbiaktól:
glutén, tej, cukor, szója, édesítő, adalék, színezék, tartósító, ízfokozó, magliszt, hozzáadott rost, gabona, álgabona, élesztő, burgonya, só, térfogatnövelő, fitin, fitát, szaponin, lektin.



A termékcsalád bővülése esetén is, maradva meggyőződésünk mellett, szintén az autoimmun protokoll alapvetéseit fogjuk figyelembe venni. Nem csak azért, hogy a hagyományosan táplálkozó családok asztalára is varázsoljunk kicsit a "mentes" alapanyagokból, hanem azért is, mert termékeink sok betegséggel küzdő gyermek és szüleik számára jelentenek megoldást, nem csak az allergiák, érzékenységek, hanem a neurológiai, fejlődési, stb. betegségeket is figyelembe véve. Ők nem szabad döntésükből választották ezt az utat. Kicsit az élet vezette rá őket.

 

Ha kíváncsi vagy rá, itt részletesen megismerheted az egyes összetevőket. MEGÚJÍTÁS ALATT A LEÍRÁS EZEN RÉSZE. LÁTOGASS VISSZA KICSIT KÉSŐBB.

Malanga

Manióka

Nyílgyökér liszt

Kókuszliszt

Gesztenyeliszt

 

(hamarosan folytatom...)

 

 

Honlap készítés